Умот не е брод што треба да се натовари, умот е оган што треба да се разгори.“ - Плутарх

уторак, 29. октобар 2013.

Денот на гладта и Светски ден на храната

Светскиот ден на храната се одбележува на 16. октомври, во целиот свет, на денот на основањето на Организацијата за исхрана и земјоделство (ФАО).
ФАО на 16. октомври 1945 година во Квебек го основале ОН со цел за подобрување на нивото на исхраната и стандардите, како и за унапредување на земјоделското производство и живото во селските заедници. ФАО брои 194 земји членки.
Светскиот ден на храната е прогласен на 20. конференција во 1979. година, за да се потсети важноста на храната, пороблемот со недостиг на храната во светот и борбата против гладта, како и на фактот дека се уште во светот нема доволно храна за сите.

Според податоците на ОН, секој седми човек на светот не знае дали ќе има доволно храна за да го преживее денот, повеќе од 900 милиони луѓе во светот гладуваат, а две милијарди се неухранети.

Нема коментара:

Постави коментар