Умот не е брод што треба да се натовари, умот е оган што треба да се разгори.“ - Плутарх

недеља, 12. мај 2013.

Традиционално боење на јајца

Боење на природен начин
Велигденските јајца можеме да ги боиме со бои за таа намена, но можеме и со сокови од разни овошја и зеленчуци како што некогаш боеле нашите баби.


За бледо црвена боја користиме сок од цвекло и брусница,
за портокалова - кора од кромид, 
жолта - смеса од кари или кора од портокал, 
сина - смеса од боровница, 
виолетова - црвена зелка, 
кафеава – кафе......


Јајцата ги ставаме во подготвените смеси во кои им додаваме една лажица јаболков оцет. Да добиеме поизразени боји јајцата ги оставаме потопени преку целата ноќ .


Јајца обоени со кора од кромид
Внимателно ја одвојуваме лушпата од кромидот и ја виткаме околку јајцето и прицврстуваме со мрежеста кеса. Потоа ставаме да се варат како и вообичаено, само што варењето ќе трае малку подолго. Потоа го вадеме јајцето, одвиткуваме и добиваме интересно обоено јајце на природен начин.

Мила Соломанова
Нема коментара:

Постави коментар